Att lära något nytt

Saker händer hela tiden. Det gör det för alla. Allt är definitivt inte roligt och då är det svårt att se något positivt i det hela. Andra händelser kan ändå vändas till något bättre.
-Det är visst tid att lära oss något nytt nu,  det är ju iallafall spännande, sa jag till Lotta medan jag masserade Afrodites hals. Lotta gjorde vad hon kunde för att få henne att slappna av mellan varven.

Det började när hon fick lite gott. Betfor, lite müsli och lusernpellets. Lusern är gott tycker hon. Fast bara som pellets, annars kan det kvitta. Godiset ska vara blött och slabbigt. Fast inte för blött. Det får inte bli gröt av det. Inte gott menar Afrodite. Detta var gott och hon tog ett par tuggor. Hon hostade till och sen var det inte mer med det.

Förrän en stund senare när det började rinna grönt slem ur näsborrarna på henne. Hon lyfte på överläppen som när hästar liksom ”smakar på lukter”. Där stod hon och det gröna rann. 
Alltså. Så där verkar inte riktigt okej. Vi kom fram till att det är nog bra att släppa henne i rundpaddocken och låta henne röra på sig. Lite avslappnande.
Det rann nu ur både näsa och mun och ingen av oss har varit med om något sånt här förut. Det ringde en klocka någonstans. Foderstrupen. Stopp. Massage kan nog vara en bra idé sa vi och satte igång. Samtidigt drog vi iväg ett mess till vår veterinär för lite proffs-tyckning. Vi masserade på, det gurglade och lät längs halsen på henne Som när tarmarna låter på Newt när han har ont i magen. Fast i halsen. Jo det måste vara foderstrupen.  Ut kom mer och mer. Vi undrade hur mycket det kan komma egentligen. Det var ju mängder liksom.
Pling.  Svar från vet. Foderstrupsförstoppning. Är i Malmö. Släpper det inte ring jouren! 

Bra. Då vet vi.
Hon lugnade sig och började se något piggare ut. Det kom mindre ur henne. Har vi klarat det? ☺
Vi bestämde att ge henne en paus och ta en kopp te. Utomhus med uppsikt. Tjejerna gick lite med henne. Sen vilade hon lite. Vi var ju snart klara och gick till henne. 

Sämre. Andningen väldigt påverkad. Nu gurglade det inte bara av luft längre, hon rosslade och andades tungt och stötvis. Hon har nog andats ner sånt här. INTE bra.
Jaha. Ska vi lära så ska vi lära ordentligt sa vi och ringde djursjukhuset. Eller. Lotta gjorde det, hon vet att jag har så svårt att ringa. Tack!  😄
Svaret blev ju inte otippat bara lasta och åka.  Så det gjorde vi. Jag fick hem och hämta passet också förstås. Lotta körde. Som vanligt alltså. En dag kanske jag borde lära mig köra transport.

Decibel åkte med såklart. Och kompisen J.  Och Lottas dotter M. Full bil alltså. Att hålla Decibel hemma var ju inte att tänka på så klart. Att skicka hem J uteslutet. Att lämna M hemma inte aktuellt. Dessutom är det en lärdom även för dem.

image

image

Väl framme möttes vi av djursjukvårdare och hon såg ju rätt snabbt att Afrodite inte mådde bra alls. Hon tog blodprov och gav henne muskelavslappnande och förberedde för att veterinär skulle komma. Decibel höll henne ordentligt i grimskaftet trots att det egentligen inte behövdes. Fast det känns bättre att göra något så klart. Ju mer huvudet sänktes desto mer rann ur henne.

image

Både djursjukvårdaren och veterären var helt fantastiska. De visade och förklarade allt de gjorde och varför och hur. Det passar mig bra för jag vill veta allt. Och för tjejerna som var väldigt oroliga så kändes det nog väldigt lugnande.
När den muskelavslappnande gjort sitt så kom bremsen fram. Och tjockslangen. En spann vatten stod framme och en pump. Det låter just så obekvämt som det troligtvis är.
Tjockslangen in i näsborren och vet blåste luft. Först måste ju stoppet hittas.

image

När det var gjort så pumpades vatten ner för att lösa upp stoppet och nu började det hända grejer på riktigt. Det rann ur både slangen och näsan och munnen. Spott och fräs. Nu fick vi ju också svar på hur det kan komma så mycket vätska. En häst producerar runt två liter saliv i timmen! 

image

Det var skvätt överallt. Golv, väggar,  veterinär, skötare och Decibel. Alla var prickiga 😅
Så långt allt väl. Stoppet löst. Det satt nära magen så hon har gjort det mesta själv redan. Men så var det ju rosslandet då. De sa ju det vi tänkt. Att hon fått ner foderpartiklar i lungorna.
För att kolla det kom kamerasonden fram och vi kunde alla bli guidade via tvmonitorn. Det var ju inte svårt att se varför hon mådde och lät som hon gjorde. Det var en hel massa grönt saliv där…

image

Inte alldeles oväntat så fick Afrodite bli kvar för observation. De skulle sätta dropp och vätska upp henne och ge antibiotika. Risken är ju så klart att hon får feber eller blir sämre så det kändes bra att hon fick bli kvar.
Orsaken till detta kan man ju spekulera i. Tandbekymmer?  Inget vi har märkt men det är ju ett tag sen tänderna kollades. För att utesluta det så ska Afrodite undersökas idag. Sen vet vi.
Troligtvis har hon haft för bråttom. Hon är ju lite ännig och det går nog lite fort. Om dessutom lusernpellets är så gott så har hon väl ännu mera bråttom. De löser ju upp sig till gröt jättelätt också. M berättade att det kommit grönt ur näsan tidigare i veckan också. Även då när hon fått lusernpellets fast den gången klarade hon av det själv.
Men mer sånt godis blir det inte för hennes del. Det finns annat. Och när hon äter skrammel ska hon nog ha större stenar i baljan som gör det lite svårare att kasta i sig.

Vi ska nog ändå vara glada att det åtminstone var mat som satt stopp. Med tanke på allt hon tuggar på. Det är inget konstigt att fiska fram halva grimskaft ur munnen på henne om man inte har koll.
Ridpiskflärpar är roligt. Ensilageplast. Stängselstolpar. Foderbaljor. Borstar. Kedjor. Kläder.  Allt går att bita i. 😂

Idag ska veterinär ringa om hur hon mår och om hon kan hämtas idag.
Under tiden ringer jag till en annan veterinär och bestämmer om tid för operation av Tiili. Nu har vi till slut tagit ett beslut. Mer om det i ett eget inlägg.

Idag verkar bli lugn. Det är nåt vajs här. Jordfelsbrytaren smäller av hela tiden. Diskmaskinen död. Micron död. Tvättmaskinen död. Torktumlaren död. Lampor döda.
Kaffebryggaren funkar!  😄
Ingen aning vad som hänt eller vad jag ska börja leta men kanske jag undersöker sen. Jag ska bara ta mig en kopp kaffe till. Den första glömde jag bort och det blev kallt.

Annonser

One thought on “Att lära något nytt

  1. Pingback: Äntligen är hon hemma | Mmm... jag ska bara...

Vad tänker du? Låt mig veta.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s