En kurs för mig

Jag sitter och spanar efter någon kurs att anmäla mig till utan att hitta något jag vill sätta igång med. Jag vet inte heller vad jag tänkte mig från början mer än något kul och intressant. Fast inte det nä. Tills. Jag hittade den absolut perfekta kursen för mig. Jag känner redan hur det spritter i hårtopparna och hårfärgen nästan flagnar av. Tyvärr verkar kursstart redan ha varit för någon anmälningssida finns inte. Men den dagen det är dags så är jag där. Bara så ni vet. Kanske vi ses 😉

Hårklyveri

För dig som vill fördjupa dig i hårstråets fysiologiska och filosofiska uppbyggnad – ur ett analytiskt och subkulturellt perspektiv. Eller för dig som helt enkelt vill bli bättre på att hänga upp dig på onödiga detaljer, petitesser och andra saker som är pyttesmå, oviktiga och irrelevanta.

INNEHÅLL OCH UPPLÄGG
Vi går igenom de vassaste verktygen (yxa, såg, rakblad, vass hyvel och vassare hyvel) och de vanligaste snittytorna (längden, tvären, höjden, bredden, snedden och vid behov även sniskan). Vi tränar på olika klyvtekniker och konsten att hantera rätt verktyg till rätt hår. Eller hål. Hål är extremt intressanta och oväsentliga.

Vi övar i grupp på att missa poängen och lägga fokus på fel saker. Med andra ord lär vi oss att sila mygg och svälja kameler. Därefter sorterar vi myggen efter frisyr (rakt, krulligt, hockey, tuppkam, flattop och svinrygg för sig), benar ut och finkammar dem.

Vi avslutar kursen med en debatt om påvens skägg, där vi diskuterar skäggstråets struktur och hur en påves strå skiljer sig från en biskops. Eller så vänder och vrider vi på någon annan struntsak. Diplom delas ut till dig som har missförstått hela kursen och lärt dig något helt ovidkommande, såsom exempelvis statistik.

FÖRKUNSKAPER
Kursen vänder sig till dig som är ren nybörjare. Dock är det en fördel om du tycker det är spännande med livets gåtor – såsom hål eller restskatt – och vill lära dig mer om abstrakta ting som exempelvis substantiv. Det betyder såklart inte att det är något fel på verb, även om de spanska ibland kan vara svåra att böja. För att inte tala om de tyska. De tyska verben måste man böja med locktång och snabbt doppa i permanentvätska, så de inte raknar innan man hunnit uttala dem.

Fördjupade kunskaper i operasång är dock ett krav, då vi kommer att sätta upp Barberaren i Sevilla. Eller som vi kommer att kalla den: Hårklyvaren i Söderhamn.

KURSLEDARE
Kursledaren har skostorlek 40, illgrön-grå-beige ögon, kluvna hårtoppar och är extremt vass på att baka. Fast det beror förstås på hur man definierar vass.

Alla våra kursledare genomgår Medborgarskolans pedagogiska grundkurs och erbjuds ett internt utbildningsprogram med möjlighet till fortsatt personlig och pedagogisk/metodisk utveckling.

KURSMATERIAL
Kurslitteratur:Nationalencyklopedin samt partituret till Barberaren i Sevilla.

BRA ATT VETA
Under den termin som du är kursdeltagare hos Medborgarskolan får du 6 % rabatt på www.bokus.com. Det vill säga inte 5 % och inte heller 7 %. Men kanske 8 %? Nä.

Annonser

När alla andra är klara

De bastar och duschar, en efter en. Varma ångor slår emot en när en kommer in i badrummet. Till slut är det bara jag kvar. När de andra går till sängs då passar jag på, sänker värmen ordentligt och väntar en stund. Med öppen dörr ligger jag sen och njuter av eftervärmen.

Åtminstone mot slutet. I början är det väl varmt men inte värre än att jag står ut. En timme eller två senare tar jag en behövlig dusch och är sen redo för sängen.

På väg tillbaka 

Jag har haft bloggpaus. Länge. Inte för att jag inte velat skriva något, hela huvudet har varit fullt av alla möjliga inlägg. Både av det jag vill skriva om och det jag varken kan eller vill skriva. Så fullt att allt snurrar runt och stannar kvar i en evig virvelström. Blandat med händelser, måsten, människor, borden och tvungenheter. Arbete, vardag, sömnbrist, familj. Och ett ständigt dåliga samvete för allt jag vill men inte lyckas med. Så av inlägg blev det inget. 


Istället tog jag stopp totalt, blev konstig i huvudet på riktigt, fick bli hemma från jobbet och söka läkare strax före jul. Jag tänkte mig lite blodprover och någon snabb lösning på mig själv. Jodå. Just så. Jag blev sjukskriven och de sista två månaderna haft  50% sjukskrivning för återgång till arbetet. Det går så där. Mina max tio timmar känns mer än nog men det är nu dags att gå tillbaka till fullt igen. Nattarbete är dock inte aktuellt längre, precis innan sjukskrivningen så hade vi samtal, chefen och jag. Tänka om helt för att orka. Jag sökte till och med ett nytt jobb i årsskiftet. Så här i efterhand var det en förbaskad tur att jag inte fick det. Det vore just snyggt, knappt hinna börja innan braket kommer. Iallafall jobbar jag enbart eftermiddagar/kvällar framöver, med helt nya rutiner. Just nu känns det mer stressande än förut men det kanske sätter sig med tiden.

Jag hoppas ju varje dag på att just idag är jag pigg. Det är jag inte. Alls. Minns knappt hur det känns. Förra veckan tror jag det var torkade jag ur köksskåp och luckor. Sen låg jag i två dagar. Men imorgon är jag nog pigg. Jag har inte tid med sånt här.
För övrigt är det som vanligt. Jag hasar runt bland katter, hundar och hästar. Och de vanliga måstesakerna hemma. Tvätt, disk och städ. Det går inte fort men det går  långsamt. Vi har en massa snö och det är så vackert ute. Jag älskar snö ❄

Ibland är 

Ibland är nattens mörker ännu mörkare
Tystnaden är ännu tystare

Ibland är tomheten ännu mer tom
Ensamheten ännu mer ensam

Tystnaden ekar i mörkret och tomheten blir till ett skrik av ensamhet

Det är mycket nu. Också 

Vi lever fortfarande bland flyttlådor trots att vi har bott här ett tag nu. Ibland behöver en nåt speciellt och får ut och göra ett röj med början i uthusrum 1, sen 2 och sen vidare ut i ladugården. Har en tur så ligger sakerna lätthittat och om inte sån får en leta mera eller kanske köpa nytt. 

Efter den här äckelblöta vintern börjar det dock bli bråttom med ompackning och flytt av grejer. Vi har vinden ovanför,  det finns inget golv men vi måste fixa. Så kan vi bära upp boklådor bland annat, innan de blir förstörda. Här nere eldar vi ju på i kaminen så värme kommer upp och murstocken hålls varm.  
Kaminen vi beställde och hämtade i Norgeland var nåt av det bästa. Helt fantalastiskt. Igår hämtade Genbanken hem en väldans många kg eldbriketter och sen blev det varmt. Ojojoj 😁 Om vi då ska tala mysfaktor. 

Jag säger bara det 😘 Och Fiefryslort älskar den, och ligger där så fort det är tänt i princip. Är det kallt och otänt så talar hon om det och då fyrar jag på förstås. 

Fiefryslort ja. Hon är här igen,  har varit sen september. Hon och Tiili hör liksom ihop så det är som det ska. Mister som alltid har haft dörren stängd om sig dygnet runt har numera aldrig stängt. Fie vill ju komma in 😘  Själv tänkte jag att nu har hon varit här så länge att jag anmäler oss två till aktiveringskurs och har lite extra kul. Tyvärr missar jag en av gångerna för vi förbereder oss för en liten vinterresa med goa vänner. Kursledaren håller mig uppdaterad ändå genom att jag kommer lite tidigare ett annat tillfälle istället. 

Vinterresa var det ja. Vi har ju knappt haft snö alls ju och det måste vi ha. Decibel och Genbanken vill ju åka skidor liksom. Mycket och länge. Själv tänker jag mig hundpromenader och med en Fie som drar mer än lovligt i kopplet och mina dåliga skithänder så köpte jag mig en ”antidragsele”.Vilken skillnad. Att sätta sele på Fie är annars som att starta plogen men nu blev det bättre. Så nu kan vi göra annat än att bara diskutera om det tänker jag.

Jag har beställt overall till Fiefryslort men börjar bli orolig att det inte ska hinna hit. Jag tänker mig bilden av flyg eller båt som flyger hitåt. Troligtvis till Köpenhamn och vidare till Sverige. Jag försöker intala mig att klart att det hinner hit liksom. Typ till på torsdag så finns det massa tid kvar. Om ifall liksom. Fie älskar snö men fryser fort, vilket jä-la öde. 

Tiili däremot har ju päls för både två och tre hundar så henne åkte jag iväg med för lite sen och fick henne nerrakad. All den pälsen gör henne genomvarm och hon orkar ingenting. Och det gör det inte lättare att hålla vikten på henne. Det räcker med ett löp sen är det några extra kilo att ta tag i. Varje gång. 

Nu är det fart på henne igen och när vi är i snön så har hon sitt täcke. Inte värst tjockt men alltid nåt. Blir det kris så köper jag fleecefilt och spännband 😉 

Mellan allt packlådeletande,  kursande,  förberedande, vardagsförsök, hästande och annat som måste göras så jobbar jag förstås. Och försöker sova minsta möjliga men ändå tillräckligt. Det funkar ibland. Ett tag. Och sen tar det stopp och jag sover nästan ett dygn. Och sen börjar jag om igen. 😁 En dag har hästarna sprängt stängslet och är på flykt och det är hästjakt, en annan dag ska det köras balar. Kanske är äventyret en tur med hästsläp en gång och en annan dag är det att åka till ”stora gula”.  Idag har jag sjuk pojke hemma, massor av tvätt att fixa och jobbenatt. Plus allt jag vill hinna samtidigt, det blir som det blir. 

Idag är det grått och tråkigt ute. Det blåser och troligtvis blir det regn under dagen. I helgen däremot var det helt amazing. Jag och Genbanken tog de fyrbenta och gick, det finns många vägar att kolla upp. Tiili blir alltid lika glad när hästarna ska med och bubblar nästan ur skinnet. Fie däremot gillar det inte alls så hon sprang hem igen 😂 Det var bara att ringa hem till Mister så han kunde ta emot henne. Fegsnöre 😍 

Mer sol åt folket. Jag säger bara det. Mer sol åt folket. Och snö. Jag gillar snö. 

En oväntad belöning 

Lite självskrytigt inlägg fast ändå inte skrytigt. Jag är bara lite glad. Och det får en ju vara 😊

I veckan hade vi personalmöte på jobbet. Vår Rc fick blommor och grattis till färdig utbildning. Applåder från alla. Sen fick vi höra en motivering läsas upp, fina saker men jag var lite bortkopplad som vanligt. Det rör ju inte mig det där,  jag jobbar ju bara på nätterna liksom.  Plötsligt hör jag mitt namn.   Årets anställda. Va? Jag? Men.. Jag fick alltså kliva fram och kramas och få blommor och ett presentkort på valfritt ställe. 🙃 


På riktigt. Jag. Av alla de har att välja på. Så väljer de mig? 😄 Och egentligen har jag ju inte gjort nåt himlastort. Bara haft för många timmar med mig själv och en aldrig tyst hjärna. 😝 Människan är ju egentligen lat. Inte alltid ur den negativa vinkeln, det behöver inte alltid vara dåligt.  Men de flesta vill väl göra det som ska göras med så liten ansträngning som möjligt?  Jag också. Och samtidigt som jag gör mina uppgifter så ligger det i bakhuvudet hela tiden och arbetar, -hur kan jag göra för att det kan gå fortare,  enklare,  snabbare.  Vad kan jag tänkas behöva?  Hur kan jag förenkla för andra som kanske kan förenkla för mig. Ibland smäller det till och idéer ramlar fram och ibland så kommer jag på andra grejer. 😝 Allt är inte stjärnskott om jag säger så 😂 Ibland är det hempatent och jag älskar buntband. 
Inget märkvärdigt alltså. Ändå var det mig de valde. Helt otippat och mycket tacksamt ❤